Nature – A Night School

In het kader van Parckdesign 2016 houdt Aleppo van 6 tot 10 september een tijdelijk avondprogramma getiteld Nature © – Distilling nature into Nature.

De Moderniteit heeft niet alleen gezorgd voor de scheiding tussen natuur en cultuur: die leidde ook tot een transformatie van 'nature' in Nature, een geobjectiveerd, geïdealiseerd en vast beeld. Vanuit dit perspectief loopt het programma van deze imaginaire school in het park, niet om te proberen natuur en cultuur met elkaar te verzoenen, maar om de soliditeit van deze twee categorieën te vervagen.

Aan de hand van een reeks lezingen van gastsprekers, werkgroepen, vertoningen en performances eigent deze nazomer-avondschool zich de duisternis toe, om in de nacht een open en efemeer laboratorium te installeren en samen een ecologie zonder natuur te verbeelden; om te reflecteren over de geboorte van de moderne idee van 'Nature' en het gedomesticeerde gebruik ervan als mythe in conservatieve politiek, en om uiteindelijk een gevorderde versie voor te stellen. Laboria Cuboniks stelt in het recente manifest: "De natuur zal niet langer een toevluchtsoord zijn voor onrechtvaardigheid, noch een basis voor enige politieke rechtvaardiging. Indien de natuur onrechtvaardig is, verander dan de natuur!".

Met
Timothy Morton
Fabrizio Terranova
Isabelle Stengers
Cord Riechelmann (in partnerschap met Goethe-Institute Bruxelles)
Rodrigo Sobarzo (co-presentatie met WorkSpace Brussels)
Raafat Majzoub

Programma