Le Jardin

De Essentiële Kruidentuin wil het gebruik van kruiden illustreren en dat voor allerlei doeleinden : in de keuken, om thee mee te zetten, om er aftreksels van te maken, azijn te kleuren en zelfs om, uit de daarvoor in aanmerking komende soorten, olie te destilleren .

Om die ambitie te vervullen was er nood aan een zekere hoeveelheid ‘aanvoer’ van kruiden gedurende de hele zomer van 2016. Ter wille van de centrale ligging en beschikbare oppervlakte is voor de Lainésquare gekozen, aan de voet van het Dudenpark. Die combineert voldoende oppervlakte (ong. 2500 m2 beplantbare ruimte) met een grote zichtbaarheid. Vanaf de trappen van het Dudenpark, waar een belangrijk deel van de festival-activiteiten zich zullen afspelen, is het zicht ronduit prachtig.. Vanaf de noordoostkant, het park van Vorst, zal de kruidentuin de nodige aandacht trekken als een immens feestelijk tapijt, dat bovendien gezien kan worden als een vlag van de rijkdom van culturen in Brussel.

Om ruimtelijk aan te sluiten bij het historisch karakter – de formele structuur van dit deel van het Dudenpark – is gekozen voor een streng symmetrische aanleg. De kruiden vormen lange smalle banen met heel divers groen en kleurige bloesem. Vooral de gezaaide eenjarige planten zullen voor een krachtig en kleurig accent zorgen (mosterd, papaver). De selectie van heel diverse en ook heel gewone soorten kruiden, staat geheel in het teken van een zo sterk mogelijk beleving van smaak, kleur, geur en tastzin.

https://www.flickr.com/photos/parckdesign2016/albums/72157668950677325

Programma